Листа догађаја

Тренутно 11 догађаја у најави - Page 1 / 3

06
мај
2018
Распоред богослужења

Храм св. Николе - Гњилане

+++Ђурђевдан+++

08
мај
2018
Распоред богослужења

Црква Св. апостола и јеванђелиста Марка - Шилово

+++Марковдан+++

12
мај
2018
Распоред богослужења

Црква св. цара Константина и царице Јелене - Коретиште

+++СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ+++

13
мај
2018
Распоред богослужења

Црква св. Марка - Шилово

17
мај
2018
Распоред богослужења

Храм св. Николе - Гњилане

ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ - СПАСОВДАН
Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици светих апостола. Са њима је провео 40 дана овде на земљи поучавајући их како да шире Његову веру и хришћанско учење. Када прође тих 40 дана, повео их је све са собом на Маслинску Гору и рекао им је: "Тако је писано, тако је требало бити, да Христос пострада и да устане из мртвих трећи дан и да се проповеда покајање у име Његово и опроштење грехова по свим народима, почевши од Јерусалима, а ви сте сведоци свему томе. Јер је Јован крстио водом, а ви ћете крштавати Духом Светим, не дуго после ових дана. И гле, ја ћу послати обећање Оца Својега на Вас, а Ви седите у граду Јерусалиму док се не обучете у Силу са висине""

Овим речима Он заврши разговор са њима, благосиља их и поче да се уздиже на небо, а њих остави да сачекају силазак Духа Светога. Апостоли су стајали и немо гледали за Њим, док није сасвим ишчезао. Утом им се обратише Анђели Божји са речима: "Што стојите и гледате? Како сте видели да Господ одлази на небо, тако ће Он опет доћи да суди живима и мртвима и онда царству Његовом неће бити краја".

У знак сећања на овај догађај наша Црква слави СПАСОВДАН, тј. Дан Спаса нашег, Господа Исуса Христа.

Тропар (глас 4):

Вознесалсја јеси во славје Христе Боже наш, радост сотворивиј учеником, објетованијем свјатаго Духа, извјешченим им бившим благословенијем јако ти јеси Син Божиј, избавитељ мира.

Powered by iCagenda

Sample Image
 
Ви сте овде: Почетак Распоред литургија