уторак, 06 јануар 2015 18:09

ОСВЕЋЕЊЕ БАДЊАКА У КОРЕТИШТУ И ШИЛОВУ (ФОТО)

badnjak

У уторак, 6.јануара 2015. године, у поподневним часовима, протојереј Зоран Ковачевић, парох први гњилански, извршио чин освећења и паљења бадњака на платоу испред храма Светога Апостола и Јеванђелиста Марка. Освећењу и паљењу бадњака присустовао је велики број верника. У својој краткој беседи,  отац Зоран Ковачевић поручио је да је бадњак символ великог празника Божића - Рождества Сина Божијег

У присуству верника испред цркве Св.цара Константина и царице Јелене у Коретишту, протојереј Зоран Ковачевић освештао је бадњаке.

БАДЊИ ДАН, БАДЊЕ ВЕЧЕ, навечерје Рођења Христовог. Уочи Бадњег дана бди се, бденише и не спава - отуд му и назив у српском језику: бадњи, настало од б'дити, а то значи дан неспавања, бдења. Ујутро рано, сече се бадњак. У цркви се служе царски часови, насред храма, уз отворене царске двери и читање Јеванђеља и кађење. У наставку се служи Литургија Св. Василија Великог, а на сам празник - Златоустова. На Бадњи дан строго се пости и по старом обичају једе жито са медом, у спомен на древну праксу припремања оглашених за крштење на празник Христовог Рођења.

Божићна литургија биће служена у храму светог Николе у Гњилану у 6.00 часова

Додато: уторак, 06 јануар 2015 19:47
Морате бити пријављени за писање коментара
Sample Image
 
Ви сте овде: Почетак Беседе и духовне поуке Вести ОСВЕЋЕЊЕ БАДЊАКА У КОРЕТИШТУ И ШИЛОВУ (ФОТО)