Print this page
субота, 24 август 2013 22:23

СПОМЕН БРАТСТВА “СВИ СВЕТИ” НА САРАДЊУ СА СЛОБОДАНОМ КОСТИЋЕМ

Written by
Rate this item
(4 votes)

kosticОснивањем православног братства “Сви свети” на челу са протојерејем Зораном Ковачевићем отворена је још једна страница у промоцији културе православног живљења у епархији Рашко-призренској. Једна од активности Братства било је покретање листа “Светилник”. Уређивачки одбор је хтео да пре свега ауторским текстовима привуче пажњу читаоцима, међу којима би били и деца и интелектуалци, и да им на пријемчљив за њих начин покаже ширину Православља и оне његове стране које можда нису баш свима познате.

У мобилизацији снага које би реализовале овај подвиг се, пре свега на основу личних познанстава чланова Уредништва, ступило у контакт са професором и “братом” Слободаном Костићем, који је по својим духовно-књижевним активностима био познат не само у својој академској средини у Приштини, а затим и у Косовској Митровици, већ и у другим местима Србије. Он се радо одазвао овом позиву, па је тако започета сарадња са њим – човеком који је на истанчан начин, попут опитног старца, доживљаво и созерцавао Бога и његове тајне, и који је умео да та своја искуства, кроз призму своје личности, преточи у “лепу реч”. Управа Братства је знала да ће знање и искуство једног академског радника оваквог “профила” бити огромна. Брат Слободан није био у уређивачком одбору, али је зато својим бројним текстовима још више оплеменио странице овог листа.

Најплодотворнији период у сарадњи Братства и Слободана Костића је био за време стварања и објављивања првих десетак бројева часописа, односно 2006, 2007. и 2008. године. Тада је и, тачније априла 2006, у оквиру показивања филма о Светом владики Николају Жичком у уводу он говорио о животу овог светог Србина.

Његова жанровска разноликост, као и широко поље интересовања, оваплоћени су кроз више текстова у “Светилнику”. Свој суптилни доживљај Бога и вере је изразио кроз прозаичан текст Велико јутро (Сећања смиреног отрока), и кроз лирска остварења: Камен и Кивот Светог Јоаникија Девичког. Читаоци су имали прилику да се упознају са основним православним појмовима у његовом објашњењу, од којих су објављени они сиситематизовани под почетним словима А и Б. Такође је овај лист Братства објавио његово обраћање на једном од научних скупова о сервологији (србистици), филолошком и културном покрету – овог пута

на тему значаја њене духовне компоненте. У Светилнику је забележен и један његов агиографски труд. Састављач је кратког житија мученице Босиљке из Пасјана (Косовско Поморавље), светитељке локалног поштовања, а на основу предања које је сачувано међу старијим становницима овог села, чија је казивања прибележио и искористио као извор. Занимљиво је да ово житије потписао под псеудонимом – Серафим.

Пишући ове скромне ретке, а, уосталом, и увек када се сетимо брата Слободана, у мислима нам је једна његова реченица. Наиме, на једној промоцији своје књиге “Путник”, у периоду када је несрећна болест почела да узима данак његовом животу, он је изговорио реченицу: ”Бог ми је дао болест да здрав будем”. Оксиморон заснован на антонимији, нама земнима, наравно, нелогичан и противречан. Али тако је са Хришћанством и правим хришћанима, често функционишу не по земаљским законима и земаљској логици. ...А брат Слободан је био један од таквих. Овај текст нека буде знак сећања, као и знак захвалности свих нас који смо познавали, поштовали и волели професора Слободана Костића.

Вечна му спомене у блаженом животу, пред Богом, анђелима божијим и свим светима. Православно братство „Сви свети“

Часопис братства „Светилник“ Главни и одговорни уредник: протојереј Зоран Ковачевицћ

Редакција:

Јереј Веља Стојковић

Јереј Александар Зафировић

Др. Вет. Обрад Шошић

Василије Стоиљковић

Др. Никола Костић

Др. Професор Јован Живковић

Весимир Антанасковић

Прочитано 19345 times
СПЦО Гњилане

Latest from СПЦО Гњилане

Морате бити пријављени за писање коментара