Print this page
понедељак, 04 новембар 2013 09:05

ИГУМАН МАНАСТИРА ДРАГАНАЦ ПРОСЛАВИО СВОЈ ИМЕНДАН

Written by
Rate this item
(6 votes)

manastirdraganac otacilarion

Игуман манастира Драганац ,протосинђел Иларион (Лупуловић) прославио је данас у манастиру Драганац свој имендан – Преподобног Илариона Великог.Свету Литургију у манастирској цркви служили су протосинђел Иларион и Јереј Веља Стојковић,парох стражачки.Након Свете Литургије Јереј Веља Стојковић пресекао је славски колач и честитао о.Илариону имендан. У манастиру Драганац,задужбини Светог Кнеза Лазара,данас се окупило више свештеника и верника из Косовског поморавља како би са игуманом манастира Драганац прославили његов имендан. Преподобни Иларион Велики

svilarion

Као што ружа израсте на трњу, тако се овај велики светитељ роди од родитеља незнабожачких, у селу Тавати близу Газе Палестинске. Дадоше га родитељи на науке у Александрију, где даровити младић брзо прими и светску ученост и духовну мудрост. Познавши Христа Господа и крстивши се, пожели свецело предати се Господу на службу. С том жељом у срцу посети Иларион св. Антонија у пустињи, и поста његов ученик. Потом се врати у своју постојбину и подвизаваше се близу Мајума, код Газе. Демони су га плашили разним страшилиштима, но он их је молитвом Богу и крсним знамењем вазда побеђивао и одгонио. Око њега се сабра мноштво љубитеља духовног живота, и св. Иларион поста за Палестину оно што је за Египат био св. Антоније. Божествен учитељ, неослабни подвижник, диван чудотворац, Иларион је био уважаван не само од хришћана него и од незнабожаца. Но бојећи се похвале људске — и говорећи кроз плач: „тешко мени, примих на земљи плату своју!" — он је бегао из места у место само да би се укрио од људи и остао сам са својом душом и Богом. Тако се настањивао и извесно време живео у Мисиру, у Сицилији, у Далмацији и најзад на Кипру, где је и скончао свој многотрудни живот около 372. г. у 80. години свога живота. Чудотворне мошти св. Илариона пренесе ученик његов Исихије у Палестину и положи у манастир њиме основани.

Тропар (глас 8):

Потоцима твојих суза бесплодну пустињу си обрађивао и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте. Био си свећњак свету, сијајући својим чудесима, Иларионе оче наш: Моли Христа Бога, да спасе душе наше. 

Main Menu

 

Прочитано 27066 times Додато: понедељак, 04 новембар 2013 23:06
СПЦО Гњилане

Latest from СПЦО Гњилане

Related items

Морате бити пријављени за писање коментара