Обавештење
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/gnjilane_bogojavljenje

Warning: imagejpeg(/www/htdocs/w00ff5ca/SPCGNJILANE/cache/jw_sigpro/jwsigpro_cache_bd85523297_bogojavljenje_gnjilane1.jpg): failed to open stream: Permission denied in /www/htdocs/w00ff5ca/SPCGNJILANE/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 295
среда, 22 јануар 2014 22:56

Богојављење у Гњилану

bogojavljenjeGnjilane201419. јануара Православна црква је прославила празник крштења Господа нашега Исуса Христа у реци Јордан, познатији као Богојављење. У нашем крају се овај дан назива још и Водице, пошто се тада врши велико освећење воде која се раздаје народу и чува у кући као посебна светиња током читаве године.

У саборном храму Светог Николаја у Гњилану је одржана својеврсна централна прослава у  гњиланској Црквеној општини, будући да су сви њени свештеници заједно служили Свету Литургију. 

У својој беседи отац Раде се осврнуо на догађај који се десио онда и на његов значај: Господ Исус Христос је, ди би се показао савршеним у испуњавању закона, примио крштење за опроштење грехова, иако није имао ниједног греха; тада је и први пут народу посведочен као Син Божији, лице Свете Тројице, и то од Оца, у виду гласа са Неба, док је Дух Свети овом догађају и сведочанству материјално присуствовао као голуб.

По завршеној Литургији кренула је литија у којој су свештеници и народ трократно обишли цркву уз кађење и певање празничног тропара. У наставку је у порти храма извршено велико освећење воде која је онда подељена народу.

Најзанимиљивији је, можда, био део лицитације за часни крст. Док се у већини крајева Србије, па и осталог православног света, у хладној води плива за крст, у нашем крају се за њега надмеће новцем. Новим власником и домаћином бива онај који понуди највиши новчани износ. Овога пута је то био Далибор Живковић, вероучитељ из Гњилана, иначе син свештеника Радета.

Остатак фотографија погледајте у нашој фото галерији (кликните овде)

{gallery}gnjilane_bogojavljenje{/gallery}

 

 

Last modified on среда, 22 јануар 2014 23:15
Login to post comments
Sample Image
 
Ви сте овде: Почетак