Обавештење
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/draganac_imendanocailariona

Warning: imagejpeg(/www/htdocs/w00ff5ca/SPCGNJILANE/cache/jw_sigpro/jwsigpro_cache_dcd5520348_1.jpg): failed to open stream: Permission denied in /www/htdocs/w00ff5ca/SPCGNJILANE/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 295
петак, 11 септембар 2015 12:26

Манастир Драганац

Written by
Rate this item
(0 votes)

Mamastir Drgaganac

Манастир Драганац је манастир Српске православне цркве и припада Епархији рашко-призренској. Налази се близу места Прилепац у источном делу Косова насељеном претежно Србима.

Први се пут спомиње у даровници српског кнеза Лазара 1381. године. Манастир, као и село које је постојало око манастира добио је име по Лазаревој кћери Драгани. Изграђен је на месту старе средњовековне цркве између 1865. и 1869. године и посвећен Светом Архангелу Гаврилу. Изградњу цркве помогао је кнез Михаило који је за ту прилику приложио 100 дуката. У манастиру је убрзо отворена и једна од првих месних школа.

Испред манастира се налази извор воде, познат у народу по својим лековитим својствима. У периоду комунистичке власти манастир је био опустео а у њему је било смештено сиротиште. Манастир је поново обновљен 2008. године, највише заслугама игумана и настојатеља манастира Кирила. Њега је 2011. године на том месту наследио игуман Иларион, познат још и као некадашњи глумац Растко Лупуловић.

Допуните текст

Read 10233 times Last modified on петак, 11 септембар 2015 13:00
Login to post comments
Sample Image
 
Ви сте овде: Почетак