понедељак, 19 септембар 2016 22:41

О_МЕШАЊУ РОДИТЕЉА У ПОРОДИЧНИ ЖИВОТ ДЕЦЕ

pravoslavno-vencanje

АРХИМАНДРИТ ИЛАРИОН АРГАТУ: Родитељи често греше у ономе што се тиче њихове деце, као уосталом и деца у већини случајева: она не слушају родитеље и зато им све иде лоше а затим говоре да им ''не иде''.

Када се момак и девојка заљубе једно у друго и хоће да се венчају, није добро да им родитељи сметају у томе. Они треба да им дозволе да се венчају зато што је младима јако тешко да се боре са телом и избегну грех. У већини случајева млади падају у грех и живе у блуду зато што су се родитељи противили њиховом браку. Тада грех пада и на родитеље и они ће одговарати за то.

Родитељи су дужни да уче децу доброме и да им отварају очи онда када ће нешто што деца желе сада у будућности бити лоше. Нарочито мајке девојака и момака осећају да ли деца одговарају једно другоме. Бог је дао мајкама тај осећај да би оне чувале своју децу од зла. Мајка треба да упозори своју ћерку или сина речима: ''Погледај мало боље, дете моје. Мени се чини да те би не одговара та девојка (момак)''.

Јер мајка много примећује и зато и говори кћери: ''Мени се чини да ће тај момак бити пијаница (или блудник или љубоморан или кавгаџија или ће те тући итд)'' и саветује девојци да не жури већ да сачека мало, јер мајка не види да из тога може да изађе нешто добро.
И мајка момка види у девојци којом он хоће да се ожени такве особине и недостатке који ће нарушавати спокој и нераскидивост њиховог брака.

Али, у већини случајева, заљубљена деца већ ништа не примећују и никога не слушају, ни родитеље нити кога другог, и упорно истрајавају на томе да хоће да се венчају. Да би успокојили родитеље и добили њихов благослов за брак, она уверавају мајку да, као ''он уопште није и неће бити такав'' или ''ја ћу њега да изведем на прави пут!''

Али исправити било кога је тешко и скоро немогуће. Љубоморног мужа или жену нећеш моћи да исправиш. Неверног мужа или жену такође нећеш моћи да исправиш. Мужа или жену која пије нећеш моћи да исправиш. Напротив, после свадбе ће се, временом, тај грех (страст) који влада њима, појачати још више, и нанети много страдања њиховом животном сапутнику.

Иван Куликов. Древни обред благосиљања невесте у граду Мурому. 1909.


Зато ће тешко бити тој деци која не слушају своје родитеље, који не схвате озбиљно њихове напомене и предосећаје, и ступе у брак на такав начин. Она ће заслужити тај тешки живот, који ће им допасти због непослушности. То ће бити њихов тешки крст који су они сами изабрали.

Ако деца буду упорна и неће да слушају родитеље и не обраћају пажњу на њихове савете, родитељи треба да им дозволе да се венчају зато што су они, деца, сами то изабрали. Што више родитељи буду спречавали децу да ступе у брак, то ће више они истрајавати на своме, неће их слушати и чак их могу и замрзети због тога, а затим ће живети невенчани у греху блуда. Зато родитељи треба да им дозволе да се жене а деца ће сама зажалити што их нису послушала и сложиће се са тиме да су сами заслужили ту судбину и крст који су сами изабрали.

Тешко оним родитељима који се мешају у живот своје деце која су ступила у брак и руше њихову породицу!
Свекрва, ако јој се не свиђа невеста и ако не игра како она свира, трудиће се да разведе сина са снајом, макар имали и двоје-троје деце. Тада непријатељи деце постају сами родитељи. Неке мајке су љубоморне на своје снаје због тога што син дели своју љубав између ње и друге жене и са силном мржњом ће се борити против својих снаја. Тако слепа љубомора свекрве чини претњу за брак деце.

Постоје и родитељи - власници. Они хоће да знају све што чине њихова деца у браку: шта једу, када устају, какви су домаћини снаја или зет, јесу ли трудољубиви, колико има ђубрета у канти, колико посуђа није опрано, и при томе дају примедбе. Када се те примедбе понављају, то у једном тренутку почиње да изводи младе из такта и настаје сукоб.

Неке мајке, да би се осветиле снајама, подстрекују своје синове против њих, говорећи да они треба да буду мушкарци и да поставе своју жену на место. И када је они извређају, растуже је или је чак ударе, свекрва осећа да јој се осветила. Снаје осећају ''одакле дува ветар'' и почињу да се свете свекрвама на свој начин. И тако се долива уље на ватру, док не дође до лошег завршетка сукоба - раставе, развода.

Тешко тада оним родитељима, који руше брак своје деце. Шта је речено у Светом Писму? ''Шта је Бог саставио, човек да не раставља'' (Мт. 19,6) Тако родитељи постају непријатељи своје деце, непријатељи Светих Тајни и непријатељи Бога. И зато ће ти родитељи тешко да страдају.


Превела с румунског Зинаида Пејкова, на србски Православна породица, март 2015.
Извор: Православие.ру

Додато: петак, 04 новембар 2016 20:03
Морате бити пријављени за писање коментара
Sample Image
 
Ви сте овде: Почетак